ELISA SKAPADE VÅR BILD AV KULLA-GULLA

Elisabeth Kugelberg Christoffersson, född 27 februari 1919 i Ljusnarsbergs socken i Örebro län, död maj 2011 i Linköping, var målare, tecknare och illustratör, ofta under signaturen Elisa. Hon är framförallt känd för att ha illustrerat två utgåvor av Martha Sandwall Bergströms ungdomsromansvit Kull-Gulla utgivna 1946-1951 och 1965-1968 på Albert Bonniers förlag.

Den Kulla-Gulla som pryder affischen till utställningen i Galleri Vreta kloster har Elisas dotter Åsa Christoffersson suttit modell för. Att “sitta” för mamma var en uppgift som hon och hennes bröder ofta fick under sin uppväxt. Åsa, tidigare kulturredaktör på Östgöta Correspondenten, har gjort urvalet till utställningen. Det utgör en liten del av Elisas stora produktion och det är första gången som Elisas illustrationer och teckningar ställs ut.

Elisabeth Kugelberg Christoffersson illustrerade också vykort, veckotidningsnoveller, magasinsomslag och mode. Hon illustrerade ett stort antal ungdomsböcker, inte bara sviten om Kulla-Gulla, under 1950-1970-talen, bland dem Peters baby av Gun Jacobson.